Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
SVEIKINAME KOLEGAS ATIDARIUS INOVACIJŲ CENTRĄ
SVEIKINAME KOLEGAS ATIDARIUS INOVACIJŲ CENTRĄ

Priklausomybė retai kada susifromuoja viena pati. Dažnai ją lydi ir kitos gretutinės ligos. Kartais neaišku, ar tai žalingas vartojimas iššaukia kitus psichikos ligų simptomus, ar atvirkščiai – tarkime, depresija paskatina ir problematišką psichoaktyvių medžiagų vartojimo augimą. Todėl bendradarbiavimas tarpinstituciniu lygiu visada yra lemiančiai svarbus.

Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, kuriai vadovauja prof. dr. Arūnas Germanavičius, atidarytas Mokslinių tyrimų ir inovacijų centras.

Linkėdami kolegoms prasmingų tyrimų, atidaryme dalyvavo ir RPLC direktorius doc. dr. Emilis Subata bei direktoriaus pavaduotoja dr. Aušra Širvinskienė.

Mokslinių tyrimų ir inovacijų centre bus vykdomi Lietuvos ir pasaulio psichiatrijai aktualūs tyrimai. Vienas iš projektų, kuriame jau užmegztas bendradarbiavimas – chronoepigenomikos psichiatrijoje tyrimai.

„Chronoepigenomika  – nauja biomedicininių tyrimų sritis, siekianti suprasti bendruosius organizmo vystymosi, senėjimo ir ligų atsiradimo dėsningumus. Mes tyrinėjame epigenus, kurie nekeičia mūsų DNR, bet pagal mūsų gyvenimo būdą nusprendžia, kiek ir kokie genai bus išreiškiami. Tai gali padėti ir diagnozuojant ar nuspėjant psichikos ligų perspektyvas“, – atidarymo metu sakė vienas iš šios srities tyrimų pradininkų pasaulyje prof. dr. Artūras Petronis.

Foto: Giedrius Akelis