Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
SAVANORYSTĖ
SAVANORYSTĖ

Šiaulių filiale pacientus du kartus per mėnesį savaitgaliais sutinka Elvinas. Ant jo kortelės užrašas – Savanoris. Čia jis savanoriauja kaip priklausomybių konsultantas. Elvinas savo kelią RPLC pradėjo atlikinėdamas priklausomybių konsultanto praktiką ir tapęs kvalifikuotu specialistu priėmė sprendimą filiale užsiimti savanoriška veikla.

Elvinas skiria laiką stacionarinės psichosocialinės reabilitacijos skyriuje besigydantiems pacientams. Praktikos metu vyras atsiskleidė kaip ypač aktyvus ir kompetentingas užsiėmimų vedėjas, todėl savanoriauti Šiaulių filiale buvo priimtas su džiaugsmu.

„Tikiu pagalba žmogui. Asmeninė patirtis ir gauta kokybiška, žmogiškumu grįsta profesionalų pagalba, socialinio darbo studijos Kauno kolegijoje, darbas RPLC Kauno filiale vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriuje – štai mano patirtis ir tikėjimo pagrindas. Taip pat ir sutikti žmonės parodė, jog pagalba tikrai yra. Todėl ir aš, bendraudamas su RPLC Šiaulių filialo psichosocialinės reabilitacijos skyriaus pacientais stengiuosi bendrauti su žmogumi, o ne su diagnoze. Tikiu, jog užmegztas santykis yra tvirtas pagrindas tolimesniems pagalbos žingsniams. Man priklausomybės liga yra ne nuosprendis, o galimybė gyventi ir patirti tikrą gyvenimą. Džiaugiuosi, jog savanorystės metu galiu tuo pasidalinti su pacientais“, – pasakoja RPLC savanoris.

Elvino pavyzdys, teikiant papildomą paramą pacientams, stiprinant bendruomeniškumą bei skatinant stigmos mažinimą stiprina ir pačią savanorystės idėją. Kiekvienas žmogus turi žinių, įgūdžių, o gal kartais ir laisvo laiko ir taip pasidalindamas su visuomene, gali kurti pokyčius. Būtent todėl savanoriška veikla su priklausomybės ligų pacientais yra labai laukiama ir palaikoma.

Per paskutinius metus RPLC sudarė sutartis su 12 savanorių.

Priklausomybių centre savanoriaujantis žmogus gali atlikti įvairias užduotis:
• Užsiimti specialiąja veikla (laisvalaikio užimtumas, muzikinė, meninė veikla, skaitymas ir kt.)
• Teikti socialinę pagalbą (palydėti pacientus, tarpininkauti kompetencijos ribose tarp kitų institucijų)
• Padėti tvarkyti ūkinę veiklą (aplinkos tvarkymas ir kt.)
• Organizuoti renginius ir padėti jų metu

Kiekvienas atrinktas savanoris yra supažindinamas su taisyklėmis bei Centro veikla. Užtikrinant, jog savanoris jaustųsi saugiai bei komfortabiliai, jam yra paskiriamas mentorius: savanoris yra instruktuojamas, kartu kuriamas jo veiklos planas ir konkrečios veiklos.

Kiekvienas ir kiekviena, kas pajautėte, jog galbūt atėjo laikas pasidalinti savo laiku, kurti palaikančią ir stipresnę bendruomenę, galite pildyti savanorių anketas.