Šriftas:
A A A
Fonas:
Baltas Juoda
Iliustracijos:
Rodyti Slėpti
Close
Šiauliuose priklausomybes gydanti Yuliia: „Esu gydytoja psichiatrė. Esu pabėgėlė“
Šiauliuose priklausomybes gydanti Yuliia: „Esu gydytoja psichiatrė. Esu pabėgėlė“

„Į darbą Lietuvoje einu su malonumu. Man patinka čia gyventi ir dirbti, bet turbūt kiekvienas dabar turi tik vieną svajonę. Tai sustabdyti karą Ukrainoje. Esu gydytoja, esu savanorė, esu pabėgėlė“, – sako ukrainietė Yuliia Krasnovydova. Šiaulių filiale ji dirba gydytoja psichiatre.

Susipažinkime ir kreipkimės pagalbos.

Kaip ir kokiomis aplinkybėmis atvykote į Lietuvą?

Į Lietuvą su kaimynų vaikais atvažiavau 2022 m. kovo 4 d. Bėgome nuo karo. Jau daugiau nei dvejus metus gyvename Lietuvoje, visa šeima įsikūrėme ir dirbame Šiaulių mieste. Čia tylu, ramu, jauku, gražu.

Kuo ir kur dirbote Ukrainoje?

2010 m. Dnipro Medicinos Universitete medicinos fakultete baigiau bendrąją mediciną. Įgijau gydytojos psichiatrės kvalifikaciją. Dirbau psichiatre valstybinėje psichiatrijos ligoninėje ir dar po kelerių metų įgijau priklausomybės ligų medicinos gydytojos specializaciją. Turiu didelę patirtį psichiatrijos, psichoaktyvių medžiagų gydymo ir psichoterapijos srityse.

Kuo skiriasi darbas Ukrainoje ir Lietuvoje?

Darbas su pacientais Lietuvoje – labai panašus kaip ir Ukrainoje. Vaistai ir gydymo metodai irgi yra vienodi. Yra vienas skirtumas: apmokėjimas už gydytojo paslaugas Lietuvoje yra didesnis.

Kas Jums patinka Respublikinio priklausomybės ligų centro Šiaulių filiale?

Visi darbuotojai nuo vadovybės iki medicinos personalo yra draugiški, atsakingi ir visada pasiruošę padėti. Į darbą einu su malonumu. Jaučiu prasmę dirbti su pacientais. Pagalba visada yra, tad mums svarbu ją suteikti kaip galima geriau.

Kaip sekasi susikalbėti su pacientais ir kolegomis?

Vos tik atvykusi, iš karto pradėjau mokytis lietuvių kalbos. Man padėjo lietuvių šeima, kuri mane priėmė. Susiradome lietuvių kalbos mokytoją bei reikalingą literatūrą lietuvių kalbai mokytis. Buvo labai sunku, ypač rašyti. Po metų kursų ir individualių užsiėmimų pas mokytoją kalbos egzaminą išlaikiau B1 lygiu. Tai buvo pirmasis mano pasiekimas Lietuvoje.

Ką veikiate po darbų?

Gyvenu su šeima. Turiu 12 metų dukrą ir 5 metų sūnų. Jie mokosi ir tobulėja.
Dukra eina į Medelyno lituanistinę mokyklą, sūnus – į lietuvišką darželį „Kregždutė“.

Be darbo RPLC, esu įsitraukusi ir į kitas veiklas. Atvykusi į Šiaulius iš karto pasiūliau žinias Ukrainos pabėgėliams, kuriems ypač reikėjo kvalifikuotos psichologinės pagalbos. Taip pat esu ir savanorė. Savaitgaliais vedu grupinius užsiėmimus vaikams ir suaugusiais, individualias konsultacijas.

Po darbų ilsiuosi su šeima ir vaikais. Laisvalaikį leidžiu kokybiškai bei smagiai – vaikštau parke, važinėju dviračiu, aplankau istorines bei žymias vietas Lietuvoje, o jų yra daug. Lietuva – graži, žalia ir rami šalis.

Nuotrauka: Karolinos Gykarienės

– – –

RPLC Šiaulių filialas teikia medicinines, psichologines ir socialines paslaugas asmenims, žalingai vartojantiems alkoholį, narkotines ir kitas psichiką veikiančias medžiagas, ir jų šeimos nariams.

RPLC Šiaulių filiale teikiamos stacionarinės paslaugos:

  • alkoholinės abstinencijos sindromo simptomų gydymas ir potraukio slopinimas (iki 14 d.),
  • motyvacinė terapija ir reabilitacija (14 d.),
  • išblaivinimas esant nedidelio ir vidutinio laipsnio intoksikacijai alkoholiu ar kt. psichoaktyviosiomis medžiagomis (mokama paslauga, iki 3 d.).

RPLC Šiaulių filiale teikiamos ambulatorinės paslaugos:

  • gydytojo psichiatro, medicinos psichologo, socialinio darbuotojo konsultacijos,
  • priklausomybės nuo alkoholio atkryčių prevencija vaistais,
  • mirčių nuo opioidų perdozavimo prevencija ir medikamento naloksono išdavimas;
  • priklausomybės nuo opioidų farmakoterapija metadonu;
  • pacientų artimųjų konsultavimas.

Filialui vadovauja l.e.p. dr. Modestas Grigaliūnas.

Maloniai kviečiame registruotis jau dabar: registratura.siauliai@rplc.lt arba telefonu 0 41 45 56 44.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.